Rondreis Ladakh | Van Delhi overland naar Leh

21 dagen | Vanaf € 1.375,-

Praktische informatie

Bedelen

Helaas krijg je tijdens je reis in India ook te maken krijgen met bedelaars. Geef je echter één iemand iets, dan heb je binnen korte tijd vele anderen om je heen staan. Beter dus om bedelaars niets te geven en al helemaal niet aan bedelende kinderen, die horen overdag in de schoolbanken te zitten! Wil je onderweg wel iets geven aan kinderen, denk dan liever aan eten (liever geen snoep, maar fruit), schriften of pennen. Het beste kun je echter rechtstreeks aan een school, lokale NGO of weeshuis doneren.

Elektriciteit

India maakt voor de elektriciteitsvoorziening gebruik van een systeem van wisselstroom met een netspanning van 220 volt. Onze geaarde stekers passen niet. Onze platte, niet-geaarde, stekers passen wel, maar zitten wat losser omdat de Indiase pennen iets dikker zijn. We raden je aan om een reisstekker mee te nemen, maar ook is het handig om een verlengsnoer (blok) mee te nemen met een platte, niet-geaarde steker, dan heb je voldoende om mobiel, Ipad, fototoestel etc. op te laden. Ook is het handig om een pen met een dunne punt te hebben om de stekker in het stopcontact te kunnen krijgen. 

Festivals

India is een smeltkroes van de grootste religies en culturen ter wereld. Behalve vele kleinere geloven en overtuigingen, vinden zowel het hindoeïsme, als de islam en het boeddhisme hier grote groepen aanhangers. Daarom is het niet vreemd dat er ontzettend veel festivals op de kalender staan, het bijwonen van een festival is een uitgelezen kans om jezelf compleet onder te dompelen in Indiase traditie en cultuur. Sommigen festivals zijn ontzettend kleurrijk en uitbundig, denk bijvoorbeeld aan Holi, andere worden meer binnenshuis met de familie gevierd.

TukTuk Travel neemt geen verantwoordelijkheid voor genoemde data.
Data in 2018
1 nov -20 feb
21 dec- 1 januari
13-14 januari
14 januari
14 januari
14-15 januari
19-21 januari
26 januari
29 januari
29-31 januari
30 jan-2 feb
3-11 februari
10-13 februari
13 februari
16-17 februari
18-27 februari
19-21 februari
22 februari
24-25 februari
25-26 februari
25 feb- 3 maart
1-2 maart
2 maart
18-20 maart
20 maart – 4 april
26 april
29-30 april
22 mei
29 mei
11-12 juni
23-24 juni
30 juni - 1 juli
1-2 juli
14 juli
11-12 juli
11-12 juli
15-16 juli
22-23 juli
26-27 juli
11 augustus
13 augustus
29 augustus
7-8 oktober
15-16 oktober
19 oktober
27-28 oktober
7 november
15-23 november
1 nov – 20 feb
Festival
Kutch Rann Utsav
Mamallapuram Dance Festival
Camel Festival
Uttarayan Kite Festival
Pongal
Spituk Gustor
Modhera Dance Festival
Republic Day
Beating the Retreat
Desert Festival
Bateshwar Fair
Kala Ghoda Festival
Goa Carnival
Bhavnath Fair
World Sufi Spirit Festival
Taj Mahotsav
Konark Dance & Music Festival
Nagaur Cattle Fair
Stok Guru Tse-Cue
Brij Holi
Khajuraho Dance Festival
Matho Nagrang
Holi
Mewar Festival
Gangaur Fair
Thrissur Pooram
Summer Festival
Buddha Purnima
Saka Dawa
Yuru Kabgyat
Hemis Tshechu
Shachukul Gustor
Stongday Gustor
Rath Yatra
Zanskar Karsha Gustor
Phyang Tsedup
Korzok Gustor
Dak-Thok Tse-Chu
Sant Naro Nasjal
Nehru Trophy Boat Race
Teej Festival
Kajli Teej
Diskit Gustor
Marwar Festival
Dussehra
Thiksey Gustor
Diwali
Pushkar Fair
Kutch Rann Utsav 
Plaats/regio/deelstaat
Kutch, Gujarat
Mamallapuram, Tamil Nadu
Bikaner, Rajasthan
Ahmedabad, Gujarat
Geheel Tamil nadu, Tamil Nadu
Spituk, Ladakh (JK)
Modhera, Gujarat
Geheel India, India
New Delhi, Delhi
Jaisalmer, Rajasthan
Bateshwar, Uttar Pradesh
Mumbai, Maharashtra
Geheel Goa, Goa
Junagadh, Gujarat
Jodhpur, Rajasthan
Agra, Uttar Pradesh
Konark, Orissa
Nagaur, Rajasthan
Stok, Ladakh (JK)
Bharatpur, Rajasthan
Khajuraho, Madhya Pradesh
Matho, Ladakh (JK)
Geheel India, India
Udaipur, Rajasthan
Jaipur, Rajasthan
Thrissur, Kerala
Mt. Abu, Rajasthan
Leh, Ladakh (JK)
Geheel Ladkah, Ladakh (JK)
Lamayuru, Ladakh
Hemis, Ladakh (JK)
Shachukul, Ladakh (JK)
Zanskar, Ladakh (JK)
Puri, Orissa
Karsha, Ladakh (JK)
Phyang, Ladakh (JK)
Korzok, Tso Moriri Lake,Ladakh (JK)
Dakthok, Ladakh (JK)
Sani, Zanskar, Ladakh (JK)
Alleppey, Kerala
Jaipur, Rajasthan
Bundi, Rajasthan
Diskit, Nubra, Ladakh (JK)
Jodhpur, Rajasthan
Geheel India, India
Thiksey, Ladakh (JK)
Geheel India, India
Pushkar, Rajasthan
Kutch, Gujarat 

Fooien

In India is het heel normaal om fooi te geven en vaak is het een welkome aanvulling op de vaak lage maandsalarissen. Uiteraard bepaal je zelf de hoogte, maar om toch een richtlijn te geven:
 • In een restaurant 10% 
 • Kamermeisje in het hotel Rs 20 per dag 
 • Porter Rs 10-20 per koffer (afhankelijk van het gewicht), 
 • Lokale gidsen ± 600 Rs. per dag 
Taxi- en rickshaw chauffeurs in de stad (dus niet uw privéchauffeur) verwachten geen fooi, behalve als ze veel moeite hebben moeten doen om op je bestemming te komen. Uw privéchauffeur verwacht wel een fooi, ± 500 à 600 Rs per dag is normaal voor de chauffeur. Heeft hij goed zijn best gedaan en je bijgestaan bij vragen en/of problemen kun je uiteraard meer geven! 

Fotograferen

India is een walhalla voor de (amateur) fotograaf! Er zijn weinig landen fotogenieker dan India en het zal je niet veel moeite kosten om iedere dag weer je geheugenkaart te vullen. Bij het maken van foto’s van mensen: wees vriendelijk en beleefd, maar toon vooral ook interesse bij het maken van de foto's, de mensen zijn geen museumstukken! Het kan zijn dat ze een kleine fooi vragen. Sommige etnische minderheden, bijvoorbeeld in Gujarat of Odisha, willen niet gefotografeerd worden, respecteer dit.

Bij ceremonies of gebedsdiensten, alsmede bij het gebruik van flits, dien je voorzichtig te zijn, evt. vooraf vragen of het toegestaan is om te fotograferen c.q. te flitsen. Bij veel monumenten moet je voor een fotocamera (still-camera) een kleine entree betalen, voor een videocamera wordt meestal een hoger bedrag gevraagd (tot soms 1000 Rs.)
Op vliegvelden, militaire installaties en -kampen, sommige tempels etc. kan het verboden zijn om te fotograferen.

Neem (voldoende) geheugenkaarten en extra batterij mee uit Nederland.  

Geld

De rupee (roepie / INR / Rs) is de munteenheid van India. Één roepie is 100 Paise (p), de paisa worden echter nog maar zelden gebruikt. De waarde hangt nauw samen met de Amerikaanse dollar, op dit moment (mei 2017) is 100 Rs gelijk aan € 1,42. De roepie is niet verhandelbaar buiten India, dit houdt in, dat je buiten India geen Euro's of US dollars kunt omwisselen tegen roepies en ook geen roepies mee terug naar Europa mag nemen. Op alle internationale vliegvelden kun je Euro’s wisselen tegen Rs, de wisselkantoren hier zijn dagelijks 24 uur open. De koers op de luchthavens is echter niet optimaal en pinnen is een betere keus.

In praktisch alle steden zijn geldautomaten beschikbaar (aangegeven als ATM) waar je met je Nederlandse of Belgische bankpas roepies kunt pinnen. Houdt er rekening mee dat je vaak maar maximaal Rs 10.000 kunt pinnen. Wel kun je dan meteen daarna een 2e keer pinnen. Handig is om ook contant geld in Euro’s mee te nemen voor noodgevallen.
Beschadigde biljetten worden vaak geweigerd, neem ze daarom ook niet aan van anderen!
Creditcards van American, Citibank, Master Card, Visa en Diners Club worden veel geaccepteerd, Visa het meest. Om te kunnen betalen met je creditcard heb je een pincode nodig! 

Gezondheid

Laat je ruim op tijd (± 2 maanden voor vertrek) goed informeren over benodigde vaccinaties, dit kan bij de de GGD, een regionaal vaccinatiebureau, thuisvaccinatie.nl of de huisarts. Meestal worden de vaccinaties (deels) vergoed door de zorgverzekeraars.

Voor een reis naar India worden vaak de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (Difterie- Tetanus en Polio), Buiktyfus (meestal als de reis langer dan 2 weken duurt) en Hepatitis A. Gele koorts vaccinatie is alleen verplicht als je uit een gele koorts gebied komt.

Het hangt van je reisschema af of je, tegen malaria, profylaxe nodig hebt in India, in sommige delen van India komt malaria het gehele jaar voor. Naast het eventuele gebruik van malariaprofylaxe, is het belangrijk om jezelf goed tegen muggenbeten te beschermen door o.a. 's avonds licht gekleurde kleding te dragen die zoveel mogelijk je armen en benen bedekt, mug werende middelen met DEET te gebruiken en gebruik eventueel een klamboe, fan of airconditioning.

Naast malaria kan met name in stedelijke gebieden ook Dengue voorkomen, deze muggen zijn hoofdzakelijk overdag actief. Het is niet mogelijk je hiertegen te vaccineren, het enige dat je kunt doen is te vermijden dat je wordt gestoken!

Mocht je boven de 2500 meter komen dan kun je te maken krijgen met hoogteziekte. Door je lichaam de tijd te geven om te acclimatiseren op hoogte, dus niet te snel te stijgen, op een lager niveau slapen en voldoende te drinken kun je hoogteziekte voorkomen.

Verder is het belangrijk om de basishygiëne in acht te nemen. Veel gebieden in India zijn tropisch en in een vochtig, warm klimaat gedijen ziekteverwekkers helaas het beste. Was daarom altijd goed je handen met zeep voor je gaat eten, na toiletbezoek of nadat je je neus hebt gesnoten. Mocht je niet je handen kunnen wassen dan kun je alcohol gel gebruiken om je handen te desinfecteren. Mocht je kleine wondjes of ontstoken insectenbeten hebben desinfecteer deze dan zo snel mogelijk.

Delhi Belly oftewel diarree: helaas kun je hier mee te maken krijgen tijdens een reis in India. De boosdoeners zijn vaak een totaal ander klimaat, ander eten en vermoeidheid, maar ook minder hygiënische omstandigheden. Let daarom ook goed op dat je geen rauw of half rauw vlees, rauwe vis of schelpdieren eet. Dit geldt ook voor rauwe melk of melkproducten, fruit alleen nadat je het zelf hebt geschild en eet geen onverpakt ijs. IJsblokjes, vruchtensapjes met water verdund en salades zijn ook een risico.
Drink water alleen uit verzegelde flessen, die kun je overal kopen in India! Water kan ook gezuiverd worden met een waterfilter en met chemische middelen zoals jodium of chloor.
Mocht je diarree krijgen dan is het belangrijk dat je extra veel drinkt (liever niet iets met suiker). ORS is wel geschikt, dit gaat uitdroging tegen. Het is beter om niet meteen medicijnen zoals loperamide te gebruiken, dit is een stopmiddel en de ziekteverwekker blijft dan in het lichaam. Wel is dit handig als je echt moet reizen, maar gebruik dit middel niet langer dan 2 dagen.

Bescherm je goed tegen de felle Indiase zon; smeer je in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en zet iets op je hoofd zoals een petje. Als het warm is moet je ook extra drinken, het liefst veel water, maar in ieder geval geen alcoholhoudende drankjes, want alcohol onttrekt vocht aan het lichaam.

Bovenstaande informatie hebben we met zorg samengesteld, maar wij hebben geen medische achtergrond, neem daarom ruim van tevoren zelf contact op met een medische instantie met kennis van reizen in de tropen en zorg dat je op de hoogte bent van de actuele situatie. 

Kleding

Door met je kleding rekening te houden met de algemene normen van India, toon je respect voor de bewoners van dit land, je gastheren en -vrouwen! Mannen gaan in India veelal westers gekleed, echter geen korte broeken of hemden. Met name niet bij tempels, religieuze of plechtige momenten, bezoek aan lokale bewoners en tribals.

Voor vrouwen geldt
 • Laat nooit je benen zien, dus een lange rok of broek tot over de enkels! 
 • Geen blote of strakke hemdjes 
 • Geen té lage heupbroek of -rok 
 • Geen hele strakke kleding 
Over het algemeen denken Indiërs dat westerse vrouwen heel "losjes" denken over sex, wat benadrukt wordt door te "blote" en te strakke kleding. De normen liggen anders dan in het westen en dat moeten we respecteren! In sommige tempels moet het hoofd bedekt zijn. Een grote Indiase shawl in de handbagage is daarom altijd handig. Soms gelden speciale regels, zoals geen leder in jaintempels.

Maaltijden

India is een immens groot land met 1,34 miljard inwoners. Het is dus niet verwonderlijk dat er verspreid over het land veel verschil is in de maaltijden. In het noorden eet men meer yoghurt, noten en ghee (puur botervet), terwijl in het zuiden behoorlijk pikant gegeten wordt met veel chili (pepertjes), maar o.a. ook kokos (en kokosolie). De vele verschillende “Indiase keukens” hebben één ding gemeen: veel geurige, kleurige specerijen en verse kruiden die aan de gerechten een verfijnde smaak geven. Iedere streek, of beter: iedere familie, heeft zo een eigen masala (kruidenmengsel), waarvan de recepten van moeder op dochter worden doorgegeven. Behalve de geografische ligging hebben ook de verschillende godsdiensten een grote invloed op de maaltijden: de moslims eten geen varkensvlees, de hindoes eten geen rundsvlees, want de koe is heilig, en een groot deel van de hindoes vinden varkensvlees minderwaardig. Daarnaast wordt in bepaalde godsdiensten en kasten helemaal geen vlees gegeten, zodat een volledig vegetarisch menu in elke restaurant en eetgelegenheid standaard op de kaart staat.

Bij elke maaltijd wordt rijst, roti of chappati geserveerd. Het drinken van kraanwater raden we heel sterk af, beter koop je flessen water. Deze zijn vrijwel overal te koop, let er echter wel op dat de fles goed is afgesloten, met de originele verzegeling! Frisdrank, bier en lokale sterke drank zijn overal verkrijgbaar, maar gebruik geen ijsklontjes in de drankjes, want ijsklontjes worden gemaakt van (meestal) kraanwater.•

Reisdocumenten

Reizigers met de Nederlandse of de Belgische nationaliteit moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort, dat na vertrek uit India nog min. 6 maanden geldig is, en visum om naar India te reizen. Je dient zelf dit visum te regelen en we raden je aan om dit tijdig te doen.
Voor het aanvragen van het visum zijn er 2 mogelijkheden:

E-tourist Visa (eTV)
Je kunt online het toeristenvisum online aanvragen wanneer je:
 • Niet langer dan 60 dagen in India verblijft 
 • Per vliegtuig arriveert op één van de volgende 24 vliegvelden: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi of per boot in de haven van Cochin, Goa en Mangalore 
 • Een regulier paspoort hebt (geen diplomatenpaspoort). 
Het online visum kan vanaf 120 tot uiterlijk 4 dagen voor aankomst in India worden aangevraagd en dient direct per creditcard te worden afgerekend. De kosten bedragen US$ 49,20 (afhankelijk van welke creditcard je gebruikt kan dit bedrag iets afwijken). Je kunt het E-tourist Visa maximaal 2 keer aanvragen binnen 1 jaar. Je dient het e-tourist visa aan te vragen via de website: www.indianvisaonline.gov.in

Let op
 • Reisbescheiden met retourdatum zijn vereist 
 • Geen toegang tot beschermde- of cantonmentgebieden 
 • Het paspoort dient minimaal twee lege pagina's te bevatten 
Via het Visa Application Centre’ van BLS Global
Indien je geen e-tourist Visa (eTV) kunt aanvragen omdat je:
 • Langer dan 60 dagen in India verblijft, 
 • Niet per vliegtuig arriveert op één van de volgende 24 vliegvelden: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi of per boot in de haven van Cochin, Goa en Mangalore, 
 • Beschikt over een diplomatenpaspoort 
Dan dien je je persoonlijk te melden bij één van de drie ‘Visa Application Centre’ van BLS Global in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam. Reizigers met een Belgisch paspoort dienen zich te melden op het kantoor in Brussel of in Antwerpen. Hier worden ook je biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) afgenomen, van toepassing voor leeftijd 12-70 jaar.
Meer informatie en voor het maken van een afspraak: www.blsindia-nl.com. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit: www.in.vfsglobal.be.

Reizigers met een andere nationaliteit kunnen informeren bij de Indiase Ambassade in hun land. Voor een lijst van ambassades en consulaten: www.meaindia.nic.in. Na boeking sturen we je een document toe met meer uitleg over het aanvragen van je visum.

Reisinfo

Nadat we de aanbetaling voor de reis hebben ontvangen, sturen we u ons boekje “Reisinfo India” met daarin alle relevante gegevens voor de voorbereiding van de reis en tijdens de reis in India. Enkele onderwerpen in dit boekje zijn: bagage, drugs, fooien, geld, gezondheid, meenemen, paspoort, rechterhand, thuisblijvers, zwemmen etc. etc.

Reisperiode / klimaat

Omdat India zo'n groot land is, varieert het klimaat natuurlijk ook veel; daarbij komt nog het hoogteverschil (0 m op zeeniveau tot 8.600 m in de Himalaya). Voor een groot deel wordt het klimaat bepaald door de moessonwinden.

India kent 3 seizoenen
 1. Winter: oktober t/m februari 
 2. Zomer: maart t/m mei 
 3. Moesson: juni tot september (niet overal in India!) 
In de koele periode, van oktober tot maart ongeveer, zijn de dagen zonnig en droog, met een temperatuur overdag van 20 à 30 ºC, 's nachts koelt het af en kan het zelfs een beetje vriezen op de hogere plaatsen. Deze periode geldt als de beste reisperiode voor het grootste deel van India. Dit geldt natuurlijk niet voor het Himalaya-gebied, dat is in deze periode bedekt met een dikke laag sneeuw. Ladakh is dan via de weg van de buitenwereld afgesloten, hier meet men soms temperaturen van -50 ºC.

De zomermaanden zijn heel warm en droog, de temperatuur ligt dan tussen de +35 tot +50 ºC. Vooral tegen het einde van mei is alles droog, stoffig en verstikkend, zodat men met smart op de regentijd wacht. Alleen Kashmir en het noorden van Himachal Pradesh hebben in deze periode een aangenamer klimaat.

De regentijd begint in Kerala in het zuiden en brengt in het algemeen dagelijks een fikse bui die enkele uren kan duren. Vaak regent het later op de dag en ’s avonds en worden de buien afgewisseld met zon. Tijdens heftige moessons ondervindt het verkeer hinder door overstroomde of weggespoelde wegen. Er zijn jaren met een goede moesson, dat wil zeggen dat het niet te laat begint en ook niet te veel regen brengt. Er komen echter ook slechte moesson-jaren voor waarbij de akkers bijvoorbeeld té lang onder water komen te staan.

De regen wordt ook niet gelijkelijk verdeeld over het land, zo zijn er jaren dat er in Rajasthan geen druppel neerslag valt, terwijl in Assam de natste plek van de wereld ligt: Cherrapunji met 11 m (!) neerslag per jaar. In Ladakh valt jaarlijks evenveel regen als in de Sahara, daar is het dus in de moesson periode goed toeven. De dagen zijn zonnig en droog en de passen weer bereikbaar (over de weg is Ladakh alleen bereikbaar vanaf half juni tot half september).

Taal

In India worden er 24 talen officieel erkend, waarvan het Hindi de primaire officiële taal is. Daarnaast worden er honderden verschillende talen gesproken en veel Indiërs spreken daarnaast Engels. Praktisch alle jonge mensen en de mensen in de toeristenwereld spreken goed Engels.

Telefoneren & internet

In India zag je voorheen vaak, tot in de kleinste plaatsen, de STD/ISD kantoortjes waar je internationaal kunt bellen en vaak ook faxen, maar door de sterke opkomst van de mobiele telefoon in India, loopt dit aantal sterk terug.

Praktisch overal (behalve in afgelegen gebieden in de woestijn, bergen heb je bereik met je mobiele telefoon. De kosten van het bellen zijn hoog! Check dit voor vertrek met je provider. Een alternatief is om een lokale simkaart te kopen in India (neem hier 2 pasfoto’s en een scan van je paspoort voor mee) wel moet je dan over een simlock-vrije mobiel beschikken. Nog goedkoper is bellen via internet, via Facetime, Skype of Viber , dit moet je wel vóór vertrek installeren op je mobiel of tablet. Praktisch alle hotels hebben WiFi, soms gratis en soms tegen een kleine vergoeding, de kwaliteit wisselt, al wordt het de laatste jaren steeds beter.

Mocht je willen bellen vanuit het hotel, controleer dan eerst de tarieven, deze zijn over het algemeen hoog. Bellen met Nederland: 0031 en dan het netnummer zonder ‘0’. België: 0032.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is men in India 3½ uur verder, d.w.z.: als het in Nederland 08.00 uur, is het in India 11.30 uur. In onze wintertijd is het verschil 4½ uur.

Veiligheid in India

Over het algemeen is India een relatief veilig land, maar uiteraard dien je altijd bedacht te zijn op kleine criminaliteit zoals zakkenrollers. Loop daarom niet te koop met dure sieraden en bewaar je geld en paspoort in een geldbuidel onder je kleding.

De laatste jaren is India helaas negatief in het nieuws gekomen door geweld op vrouwen. Voor vrouwen die alleen reizen is het daarom aan te raden om ’s avonds niet alleen de straat op te gaan en probeer ook te innig oogcontact met mannen te vermijden. Met name in Noord India wil men nog weleens doen aan “eve-teasing”, dit is het knijpen in delen van je lichaam waar je dat niet wilt, probeer daarom als vrouw ook niet te gaan staan midden in een menigte van met name mannen.
Doordat onze reizen worden uitgevoerd met privéchauffeur reis je echter ook als vrouw alleen een stuk veiliger.

Voor actuele reisinformatie verwijzen we je graag door naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl). 

Vervoer

Privé auto met chauffeur
Onze reizen worden over het algemeen uitgevoerd per privéauto met chauffeur, soms in combinatie met binnenlandse vluchten en/of treinreizen. Het reizen met privéauto en chauffeur is een geweldige ervaring, de chauffeur loodst je door in de steden door het chaotische verkeer en buiten de steden kun je genieten van het Indiase landschap. De wegen zijn over het algemeen van mindere kwaliteit dan in Europa en mocht er een heilige koe niet aan de kant gaan, dan moet er soms (flink) afgeremd worden.
Onze reizen zijn inclusief brandstof, verzekeringen, belastingen, tol, chauffeur en zijn verblijf en eten. Alleen de verdiende fooi is exclusief en die geef je het beste aan het einde van de reis.

De chauffeur is geen gids en spreekt over het algemeen beperkt Engels, maar meestal voldoende om de dagindeling te bespreken en voor niet te moeilijke gesprekken.
Behandel de chauffeur als je tijdelijke metgezel. Bespreek met hem de dagindeling, vraag om uitleg over dingen die je ziet en of hij iets moois of leuks in de omgeving weet, dat hij je kan laten zien. Meestal is de chauffeur goed bekend in het gebied en zal het je graag tonen.
Je kunt de chauffeur gerust ergens voor uitnodigen, maar dring niet aan. Vaak blijven ze liever bij de auto of eten ze samen met andere chauffeurs in de keuken van een restaurant. Respecteer dat.

Er zijn verschillende soorten auto's beschikbaar, afhankelijk van het aantal reizigers, de bagage, het gebied en periode, maar ook afhankelijk van je voorkeur!
 1. De Tata Indica is een kleine auto, voor maximaal 2 reizigers, en ook de goedkoopste. Deze gebruiken we eigenlijk nooit. 
 2. Standaard gebruiken we, voor 2 reizigers de Tata Indigo of vergelijkbaar. 
 3. Ook voor 2 tot 3 personen is de Ambassador, eens de trots van India. Dit icoon van het Indiase wegennet wordt nog steeds gemaakt, vanaf 1948! Helaas is de Ambassador in India alleen nog te huur tegen een meerprijs en ook voor langere ritten is het comfort minder. 
 4. Voor 3 reizigers gebruiken we standaard de Toyota Innova. 
 5. Voor groepen vanaf 4 t/m 9 personen is de Tempo Traveller geschikt 
 6. Voor een groep vanaf 9 personen reserveren we een (mini)bus. 
Trein
Voor de grotere afstanden regelen we vaak een treinreis, vooral met de slaaptrein worden "al slapende" grote afstanden overbrugd voor een hele redelijke prijs.De trein is in India een heel betrouwbaar vervoermiddel, degelijk en vaak op tijd. Met ruim 63.000 km spoorlijn heeft Indian Railways het grootste netwerk onder één management, dagelijks rijden er ruim 11.000 treinen door het land en brengen ze 14.000.000 (!) passagiers naar hun bestemming. Op de meeste routes is er keuze uit verschillende treinen en reisklassen, voor onze reizen boeken we:
 • AC Executive chair class (EC) of AC Chair class (CC); voor kortere afstanden overdag boeken we veelal in de AC Chair Class, een prima klasse met stoelen (2 + 3) in een wagon met airconditioning.. 
 • 1A (First class AC); voor langere trajecten boeken we in 1e klasse AC, dit zijn gesloten compartimenten met 2 of 4 bedden verdeeld over 1 resp.2 stapelbedden met airconditioning. Ze zijn voorzien van licht, stopcontact en een ventilator en beschikken over meer privacy dan AC 2 Tier. Ze zijn over het algemeen schoon en na vertrek komt personeel langs om schone lakens, kussen en een deken uit te delen. Het toilet wordt gedeeld met circa 20 personen. In First Class AC zijn er maar weinig beschikbare plaatsen en met name tijdens het hoogseizoen kan het moeilijk zijn om beschikbaarheid te vinden. Als dit gebeurt boeken we in AC-2 Tier. 
 • 2A (AC-Two tier) zijn open compartimenten met airconditioning, in de compartimenten zijn rijen van twee bedden boven elkaar en gordijntjes voor de privacy. Ze zijn voorzien van licht, stopcontact en een ventilator en na vertrek komt personeel langs om schone lakens, kussen en een deken uit te delen. Het toilet wordt gedeeld met circa 40 personen. 
Binnenlandse vluchten
Zoals in de Europese landen, worden er in India ook strenge eisen gesteld aan het onderhoud en de veiligheid in het luchtverkeer. Air India, de nationale trots, Jet Airways, IndiGo en SpiceJet zijn de belangrijkste nationale maatschappijen die vliegen tussen de circa 115 ‘domestic airports’ in India. Vaak mag men op binnenlandse vluchten maar 15 kg aan ingecheckte bagage en 7 kg aan handbagage meenemen. Wel kun je van tevoren extra kg kopen of ter plekke op het vliegveld en deze tarieven zijn absoluut niet duur.